Futsals historie

Historien

Futsals historie kan dateres helt tilbage til Uruguay i 1930. Dette var også året for det første officielle VM i ”klassisk” fodbold, som blev afholdt i netop Uruguay. Fodbold var, og er, suverænt den mest populære sport i Sydamerika og man spillede fodbold hvor og hvornår man kunne. Derfor opstod der også mange afarter af fodbold og det var på denne måde futsal opstod.

Navnet futsal er en sammentrækning af ”fútbol sala/de salon”på spansk og ”futebol de salão” på portugisisk og kan oversættes til ”indendørs fodbold”.

Organisationen FIFUSA(Federación de Fútbol de Sálon/International Futsal federation) blev dannet i 1971 og i 1982 blev det første verdensmesterskab afviklet i São Paulo.

Værtsnationen var de helt store forhåndsfavoritter, og verdensmesterskabet blev da også vundet af Brasilien. De havde vist deres klasse i årene forinden, ved at have vundet 6 ud af 7 sydamerikanske mesterskaber.

I 1989 blev FIFUSA optaget under FIFA. I forbindelse med verdensmesterskaberne i Rotterdam, Holland.

I den forbindelse blev et par fundamentale ændringer lavet. Bolden blev gjort større, til den størrelse den har i dag (størrelse 4), og en smule lettere, hvilket var med til at gøre spillet endnu hurtigere.

Siden da har futsal udviklet sig. Med FIFA som det styrende organ er det lykkedes for sporten at sprede sig ud over verden og indenfor UEFA endda med stor sportslig succes. Således blev Brasiliens dominans brudt, da Spanien vandt verdensmesterskabet i 2000 og 2004.